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ADVISORY OPINION NO.  4 

 
Interpretation of Chapter 12, Currency Exchange Services, of Title 6, section 1009, entitled 
Regulation of Fees, unreasonable fees; display of fees, Subparagraph (A), (1). 
 
In the course of its disaster recovery efforts, the Federal Emergency Management Agency or 
FEMA, a division of the US Department of Homeland Security, has or will provide disaster 
assistance funds to victims of Hurricane Katrina and/or Hurricane Rita in the form of checks 
drawn on the U.S. Treasury. The payees of these checks may present these items to persons or 
entities licensed under the Louisiana Check Cashing Law (La. R.S. 6:1001, et seq.).   
 
Pursuant to La. R.S. 6:1009(A)(1), persons or entities licensed or regulated under Chapter 12, 
may not directly or indirectly charge or collect a fee for cashing checks issued or drawn upon the 
account of a public welfare or public assistance agency of the United states, the State of 
Louisiana or any political subdivision of the state, in excess of two percent of the total amount of 
the check presented, or five dollars, whichever is greater.  Only duly licensed entities or persons 
may, for compensation, engage in the business of cashing checks, drafts, money orders, or other 
commercial paper serving the same purpose in Louisiana. 
 
It is the opinion of this office that the term “public welfare, or public assistance agency of the 
United States “ includes FEMA, when FEMA issues checks to provide direct financial assistance 
to persons or entities FEMA has identified as victims of  a recent disaster, in this case, 
Hurricanes Katrina and/or Rita.  
 
Therefore, as provided in La. R.S. 6:1009(a)(1), the maximum amount person or entities subject 
to the Louisiana Check Cashing Law  may charge  as a fee or consideration to cash disaster 
assistance checks issued by FEMA,  is two percent of the total amount of the check presented, or 
five dollars, whichever is greater. 
 
This interpretation of the application of La. R.S. 6:1009(A)(1), is issued pursuant to the 
provisions of La. R.S. 6:121(A), and 121.3 of the Louisiana banking code.  
 
Issued this _____18th _____day of ____October___, 2005. 
 

 
__________________________________ 
John Ducrest, Commissioner 
Louisiana Office of Financial Institutions     


